Voor de opdracht binnen het opleidingsonderdeel muzische grondhouding was het de bedoeling dat we zelf drie culturele activiteiten beleefden die niet binnen de lessen aan de hogeschool vielen.
Het was de bedoeling dat we hierbij onze eigen grenzen verlegden en dat we hadden kennisgemaakt met de niet-alledaagse cultuur.
Cultuurproef 1: 'Tutankhamun; His tomb and his treasures'
De tentoonstelling vond plaats in
Brussels expo van 20/04/2011 tot 27/11/2011.
- Wat heb ik uit deze cultuurproef geleerd om in de klaspraktijk toe te passen?
Ik heb heel wat bijgeleerd over het oude Egypte. Hoe men pyramides bouwde, wat de taak was van de farao en de burgers, hoe een pyramide er vanbinnen uitziet, hoe je hiërogliefen kunt ontcijferen. Ik heb er ook uit geleerd dat iedere schat die werd meegegeven in het graf, een waarde en betekenis had.
Daarom is het oude Egypte een ideaal thema om in de klas uit te werken, want we kunnen met de kleuters het oude Egypte naar de klas zelf brengen.
- De kleuters kunnen zelf een juweel meebrengen van thuis en die kunnen we dan vergelijken met de schatten die de farao meekreeg in zijn graf.
Daarna kunnen de kleuters ook zelf een Egyptische schat maken en beschilderen met goudverf (zodat het echt lijkt), waar ze dan achteraf een betekenis aan kunnen geven.
Dan kunnen we samen een grote pop mummificeren met zwachtels en al onze schatten erbij plaatsen.
- Je kan ook de kleuters een pyramide laten bouwen met zand en water.
- De kleuters kunnen hun verkleden als echte farao’s of prinsessen, met allerlei soorten stoffen, verkleedkledij, sieraden, enz.
voor verdere info kunt u terecht op website: http://kingtutbrussels.be/web/?lang=nl
Cultuurproef 2: 'Jip & Janneke; de mjoeziekul'
De musical vond plaats in het cultuurcentrum 'De spil' in Roeselare op 04/11/2011.
- Wat heb ik uit deze cultuurproef geleerd om in de klaspraktijk toe te passen?
Het zou leuk zijn om klaspoppen van Jip & Janneke in de klas te hebben.
Zo kan je de verhalen vertellen aan de hand van die poppen.
In de musical kwamen heel veel gevoelens aan bod. (vb: verdrietig zijn = Takkie was weggelopen, bang zijn= enge geluiden horen in bed, blij zijn= sneeuwpret, enz.).
Die gevoelens kwamen eigenlijk uit de leefwereld van de kinderen. want veel kinderen zijn wel eens bang in hun bed, boos omdat iemand iets van hen afneemt, enz. Die stukken in de musical zijn leuk om op terug te komen in de klas, wanneer je werkt rond gevoelens.
Het zou interessant zijn om prenten in de klas te hebben van de fragmenten, wanneer Jip en/of Janneke boos, verdrietig, blij, ... zijn. Zodat je de kinderen kunt vragen: ’Weten jullie nog waarom Janneke hier boos was?’. Zo fris je de musical ook nog eens op.
Ik heb geleerd dat je met poppen de aandacht van de kleuters langer kan vasthouden, dan dat je een verhaal gewoon zou vertellen. Je houdt hun aandacht beter vast omdat ze gefascineerd zijn door de pop en wat de pop allemaal meemaakt.
Voor verdere info kunt u terecht op de website: http://www.jipenjannekedemusical.nl/
Cultuurproef 3: 'Kapitein Winokio's wereld Toernee'
Dit theatrale concert vond plaats in 'CC Het Perron' in Ieper op 20/10/2011
- Wat heb ik uit deze cultuurproef geleerd om in de klaspraktijk toe te passen?
Ik heb uit dit theater geleerd dat je met muziekinstrumenten en liederen de kinderen enorm kan boeien. Ze zijn niet weg te slaan van liedjes. Hoe meer je zingt, hoe leuker ze het vinden. Ook al kunnen ze het lied zelf nog niet. Kinderen zijn nog enthousiaster wanneer je het lied dan ook nog eens ondersteunt met een instrument.
Wanneer je iets doet in de klas, is het best om de kinderen iets te laten voordoen of nadoen. Zodat er veel interactie is met de kleuters. Zo blijven ze aandachtig en is het nog origineel ook.
Ik heb er uit geleerd dat een kindertheater interessant is om eens te bezoeken met kleuters. Maar dan vooral een theater waar muziek in voorkomt. Want achter de voorstelling kan je dan meestal een cd kopen met de liedjes op die tijdens de voorstelling werden gezongen. Dat is dan interessant om mee verder te werken in de klas.
(Vb: Kapitein Winokio’s wereld Toernee gaat vooral over de verschillende landen die de kapitein, mevrouw de poes en zijn crew hebben bezocht. Over die landen hebben ze verschillende liedjes gemaakt.)
Als je in de klas eens bezig bent over een land, kan je de cd terug opzetten en vragen aan de kleuters: ’Weten jullie nog dat kapitein Winokio ook over dat land zong?' (Dan kan je het lied terug laten afspelen en eventueel ook aanleren).
Ik heb er uit geleerd dat het ook interessant is om dansjes uit verschillende landen aan te leren.Het is leuk om eens aan de kleuters te laten zien dat ze in andere landen, ook andere rituelen en gewoontes hebben. (Vb: heel interessant om te doen als er een kleuter met een vreemde nationaliteit in de klas zit.)
Voor verdere info kunt u terecht op de website: http://www.kapiteinwinokio.be/
Filmpjes:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten